Türkiye; Asya ve Avrupa kıtasını birleştiren, mükemmel konumuyla tarih boyunca birçok medeniyetin izlerini taşıyan, doğal güzellikleriyle kendine hayran bırakan, kültürel çeşitliliği ile büyüleyen bir ülkedir.
81 ilinin her biri; tarihiyle, mutfağıyla, doğasıyla ve insanlarıyla kendine özgü bir güzelliğe sahiptir.
Bu kapsamlı gezilecek yerler rehberi, Türkiye’nin her bir karışını keşfetmek isteyen gezginlere, ilham vermek maksadıyla hazırlanmıştır. Bu rehber, Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna kadar zenginliği ve çeşitliliği sunmaktadır.
Her ilde görülmeye değer yerler, çeşit çeşit lezzetler ve deneyimlenmesi gereken kültürler sizleri bekliyor.
Gezilecek Yerler Rehberinin Yapısı
Bu rehber, “Rotamız Yok” ekibi tarafından; Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesi üzerinden ilerleyerek 81 ilini sistemli bir şekilde tanıtmak amacıyla hazırlanmıştır.
Her bölüm, bölgede bulunan illere ait detaylı bilgiler içerirken, gezginlerin ihtiyaç duyabileceğini düşündüğü tüm önemli detayları bir araya getirir.
Rehberin yapısı aşağıdaki şekilde oluşturulmuştur;
- Her il için genel bilgiler (Coğrafi konum, iklim, kısa tarihçe),
- Tarihi ve kültürel zenginlikler,
- Doğal güzellikler,
- Yeme-İçme Rehberi,
- Festival ve Etkinlikler,
- Konaklama ve Ulaşım,
- Günübirlik Rotalar ve Çevre Gezileri.
Marmara Bölgesi

Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan Marmara Bölgesi, kültürüyle, ekonomisiyle ve tarihiyle büyük önem taşır. Bu bölgede gelişen en önemli faktörler; sanayi, ticaret ve turizmdir.
Marmara Bölgesi, Türkiye’nin en küçük bölgesidir. Ama buna rağmen, nüfus olarak yoğundur. Asya ve Avrupa kıtalarının her ikisinde de toprakları bulunur. Ilıman bir iklime sahiptir ve en önemlisi boğazlar bu bölgededir. Önemli limanların birçoğu bu bölgede yer alır.
Aynı zamanda tarım ve hayvancılığıyla da ön plana çıkan Marmara Bölgesi, birçok kişinin yaşamak istediği illere ev sahipliği yapar. Turizm alanında da zengin olan bu bölge, gelişen ulaşım ağları, sahil kentleri, tarihi yapıları ve doğal güzellikleriyle çok fazla kişiye ev sahipliği yaparken, turizmci kesiminde gözdesi haline gelmiştir.
İstanbul
Türkiye’nin hem en büyük hem de en kalabalık şehri olan İstanbul, Asya ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan eşsiz bir konuma sahiptir. Geçmiş dönemlerden bu yana, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış olarak bilinir.
Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii, Yerebatan Sarnıcı ve Galata Kulesi gibi birbirinden önemli yapılar, İstanbul’da bulunur. Ülkenin en önemli merkezinde konumlanan İstanbul, ticaret, turizm, ulaşım ve finans konularında kendisini geliştirmesiyle dikkat çeker.
İstanbul’da bulunan müzeler, saraylar, doğal alanlar, çarşılar ve camiler hem yerli hem de yabancı turistleri kendisine hayran bırakarak, turizmin canlanmasına olanak tanır. Özellikle İstanbul Boğazı, şehre güzellik katan vazgeçilmezler arasında yer alır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Ayasofya Camii ve Müzesi
- Sultanahmet Camii (Mavi Camii)
- Topkapı Sarayı
- Yerebatan Sarnıcı
- Dolmabahçe Sarayı
- Galata Kulesi
- İstanbul Arkeoloji Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Belgrad Ormanı
- Emirgan Korusu
- Büyükada ve Prens Adaları
- Çamlıca Tepesi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Kapalıçarşı
- Mısır Çarşısı
- Pierre Loti Tepesi
- Rumeli Hisarı
- Kariye Camii( Chora Kilisesi)
Edirne
Tarihi ve kültürel açıdan büyük zenginliklere sahip olan Edirne, Trakya bölgesinde yer alır. Osmanlı İmparatorluğu’na uzun yıllar başkentlik yapmış olan bu şehir, tarih kokan köprüleri, çarşıları, camileri ve geleneksel yapılarıyla dikkatleri üzerine çeker.
Özellikle Selimiye Camii, Edirne’nin simgesi haline gelmiştir.
Edirne’de her yıl düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşleri de geçmişten günümüze kadar varlığını sürdüren bir ata sporu haline gelmiştir. Bunun yanı sıra Meriç ve Tunca nehirleri, Edirne üzerinden geçer.
Edirne stratejik bir konuma sahiptir. Bunun en önemli sebebi, Bulgaristan ile Yunanistan sınırına yakın olmasıdır. Tarih ve doğa ile iç içe olan Edirne, ekonomisini tarım, ticaret ve turizm ile canlı tutar.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Selimiye Camii (Mimar Sinan’ın baş eseri)
- Eski Camii
- Üç Şerefeli Camii
- Edirne Sarayı
- Beyazıt Külliyesi ve Sağlık Müzesi
- Rüstempaşa Kervansarayı
- Meriç ve Tunca Köprüleri
- Büyük Sinagog
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Gala Gölü Milli Parkı
- Saros Körfezi (Enez ve Erikli Sahilleri)
- Kırkpınar Er Meydanı
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Edirne Kent Ormanı
- Lozan Anıtı ve Müzesi (Karaağaç)
- Ali Paşa Çarşısı
- Kakava Şenlikleri
Kırklareli
Marmara Bölgesinde ve Trakya’nın kuzeyinde yer alan Kırklareli, doğal güzellikleriyle öne çıkan şehirler arasında yer alır. Bulgaristan sınırında bulunur ve bu nedenle stratejik ve kültürel açıdan önemli bir rol oynar.
Roma dönemi ve Traklara kadar uzanan tarihiyle, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeker.
İğneada Longoz Ormanları ile Kıyıköy gibi doğal alanları ve Vize Antik Tiyatrosu ile turizme büyük katkı sağlar. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist burayı ziyaret eder.
Bunun yanı sıra, şehrin ekonomisinde tarım ve hayvancılık büyük önem taşır. Ayçiçeği tarlaları ve üzüm bağları ile ünlü olan Kırklareli, sakin yapısı ve temiz havasıyla ziyaretçilere hem dinlenme hem de keşfetme olanağı sağlar.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Hızırbey Camii
- Kırklareli Müzesi
- Vize Antik Tiyatrosu
- Aya Nikola Manastırı
- Babaeski Köprüsü
- Sokollu Mehmet Paşa Camii
- Pınarhisar Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı
- Dupnisa Mağarası
- Kıyıköy Sahili ve Doğal Alanları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Lüleburgaz Kapalıçarşı ve Çarşı Meydanı
- Kırklareli Kent Parkı
- Evrenli Köyü
Tekirdağ
Doğal güzellikleri ve tarihi ile dikkat çeken Tekirdağ, Marmara Bölgesi’nde yer alır. Marmara Denizi kıyısında bulunur ve büyük bir limana sahiptir. Bu nedenle ticaret alanında büyük bir öneme sahiptir.
Verimli topraklara sahip olmasıyla nedeniyle, tarım oldukça gelişmiştir. Bağcılık ve şarap üretimi konusunda ün salmıştır.
Tarihi yapılar, müzeler ve sahil boyu ile, turizme büyük katkı sağlar. Deniz ürünleri bu şehrin vazgeçilmezleri arasındadır. Ayrıca üzümü ve rakısı ile dikkatleri üzerine çeker.
Sanayisi gelişmiştir ve ülke ekonomisinde büyük bir yere sahiptir. İstanbul’a yakın olması avantaj sağlar ve ulaşım ağları açısından da gelişmiştir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Rakoczi Müzesi
- Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Uçmakdere Köyü ve Camii
- Hayrabolu Kalesi
- Süleymanpaşa Camii
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Tekirdağ Sahilleri
- Uçmakdere Yürüyüş ve Doğa Alanları
- Şarköy Plajları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Tekirdağ Bağları ve Şarapları
- Namık Kemal Evi
- Barbaros Hayrettin Paşa Anıtı
- Tekirdağ Çarşıları
Kocaeli
Türkiye’nin Marma Bölgesi’nde bulunan Kocaeli, İstanbul’a komşu olmasından dolayı önemli bir konumdadır. Sanayisi ve ticareti gelişmiştir, bu nedenle gelişmiş iller arasında yer alır. Özellikle otomotiv, lojistik, metal ve kimya sektörlerinde Türkiye için büyük önem taşır.
Kocaeli’nin merkezi olan İzmit, tarihi geçmişiyle dikkat çeker. Körfez manzarası, doğal güzellikleri ve sahil boyu olan yürüyüş alanları yerli ve yabancı turistler açısından tercih edilir.
Bunun yanı sıra kış turizmiyle de popüler bir hale gelmiştir. Kartepe, kışın vazgeçilmez tatil yerleri arasında yer alır. Ulaşım ağları da oldukça gelişmiş olan bu il, büyük bir yaşam merkezi haline gelmiştir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- İzmit Saat Kulesi
- Osman Hamdi Bey Müzesi
- Gayret Gemi Müzesi
- Hereke Halı Müzesi
- İzmit Tersanesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Kartepe Kayak Merkezi
- Maşukiye Mesire Alanı
- Ballıkayalar Tabiat Parkı
- Seka Park
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- İzmit Marina
- Kocaeli Bilim Merkezi
- Eskihisar Kalesi
- Derince Sahili
Sakarya
Marmara Bölgesi’nin doğu kısmında yer alan Sakarya, doğal güzellikleriyle bilinir. Ayrıca tarım ve sanayi alanında da kendisini fazlasıyla geliştirmiştir. Şehrin merkezi olan Adapazarı, yerleşim yeri olarak da sıklıkla tercih edilir.
En önemli su kaynakları olan Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü, Sakarya’da bulunur. Doğa turizmi zenginliği ile dikkat çeken il; göller, ormanlar ve yaylaları ile büyük ilgi görür. Sebze ve meyve üretiminde de önemli bir yere sahiptir. İstanbul ve Ankara arasındaki geçiş, Sakarya ile sağlanır. Roma ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan bir tarihe sahiptir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Aytepe Höyüğü
- Sakarya Müzesi
- Tarihi Adapazarı Evleri
- Serdivan Ulu Camii
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Sapanca Gölü
- Acarlar Longozu Milli Parkı
- Taraklı
- Sakarya Nehri ve Çark Deresi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Sakarya Botanik Parkı
- Hendek Kaplıcaları
- Sakarya Atatürk Caddesi ve Çarşıları
Yalova
Kaplıcalarıyla ünlü olan Yalova, Marmara Denizi’nin kıyısına konumlanmıştır. Termal kaynakları ve doğal güzellikleri nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeker.
Sağlık turizmi açısından büyük öneme sahip olan Yalova, İstanbul’a yakın olması sebebiyle yaşam ve ulaşım açısından avantaj sağlar. Özellikle yeşil alanlarıyla, ziyaretçilere ve yerlilere dinginlik sağlar.
Tarımı gelişmiş olup özellikle çiçekçilik büyük gelir kaynağı haline gelmiştir. 1999 depremi sonrasında, yeniden modern bir şekilde yapılanmış, doğayla iç içe ve huzurlu bir şehirdir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Sudüşen Şelalesi
- Yalova Atatürk Köşkü
- Termal Kaplıcaları
- Yürüyen Köşk
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Sudüşen Şelalesi Tabiat Parkı
- Çınarcık Plajları
- Termal İlçesi Doğal Güzellikleri
- Karaçalı Yaylası
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Yalova Marina
- Yalova Pazaryeri ve Çarşıları
- Termal Atatürk Müzesi
Bilecik
Tarihi ve kültürel mirası ile öne çıkan Bilecik, Marmara’nın güneydoğusunda yer alır. Söğüt ilçesi, Osmanlı Devleti’nin doğduğu topraklar olarak tarihe geçmiştir ve bu ilde bulunur. Geçmişten günümüze kadar önemli bir yere sahip olmuştur.
Doğal güzellikleri, ormanları ve yaylaları ile ruha huzur verir. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra, seramik sanayisi şehrin ekonomisi için oldukça önem taşır. Osmanlı dönemine ait türbe, cami ve han gibi yapılar bu ilde mevcuttur ve görülmesi gereken yerler arasında bulunur.
Hem tarihi hem de doğayı bir arada sunan Bilecik’in, ulaşım ağları da her geçen gün gelişmektedir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Söğüt Ertuğrul Gazi Türbesi ve Camii
- Bilecik Müzesi
- Bilecik Saat Kulesi
- Osmaneli Evleri
- Söğüt Tarihi Mekanları
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Vezirhan Göleti
- Söğüt Mesire Alanları
- Gökçeören Şelalesi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Osmaneli Çarşıları
- Vezirhan Köyü
Balıkesir
Marmara ve Ege bölgeleri arasında yer alan Balıkesir, denize kıyısı ve zengin doğasıyla dikkat çeken iller arasında yer alır. Ayvalık, Edremit ve Erdek gibi ilçeleri, turizm açısından büyük önem taşır. Marmara Denizi ve Ege Denizi’ne kıyısı olan nadir şehirlerden biridir.
Tarım ve hayvancılık alanında oldukça gelişmiştir ve özellikle zeytinyağı ve süt ürünleriyle anılan şehirlerden biridir. Doğa turizmine oksijen seviyesinin yüksekliğiyle katkı sağlayan Kaz Dağları, her daim yerli ve yabancı turistleri ağırlar. Balıkesir, tarihi yapıları, doğası ve plajları ile huzurlu ve gösterişli bir yaşam sunar.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Balıkesir Kalesi
- Zağnos Paşa Camii
- Balıkesir Müzesi
- Gönen Kaplıcaları
- Manyas Kuş Cenneti ve Tarihi Alanları
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Kaz Dağları Milli Parkı
- Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı
- Erdek Plajları
- Avşa Adası
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Cunda Adası
- Ayvalık
- Balıkesir Atatürk Parkı
- Gönen Kaplıcaları ve Spa Merkezi
Çanakkale
Hem Anadolu hem de Trakya topraklarına sahip olan Çanakkale, aynı zamanda Marmara ve Ege Denizi’ne de kıyısı olan nadir şehirlerden biridir. İki kıtayı birbirine bağlayan bu şehir, stratejik bir konumdadır ve bu nedenle büyük önem taşır.
Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan Çanakkale Boğazı, önemli bir yere sahiptir. Gelibolu Yarımadası ile Şehitler Abidesi, tarihi değerler taşır. Bunun yanı sıra, Antik Truva kenti de Çanakkale’de yer alır. Doğal güzelliği, eşsiz denizi, oksijen dolu ormanları ve adalarıyla her açıdan zengindir.
Ekonomik açıdan balıkçılık, tarım ve turizm önemli bir yer taşır. Çanakkale, doğası, tarihi mirası ve huzurlu yaşamıyla dikkat çeker.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Truva Antik Kenti
- Çanakkale Şehitliği ve Anıtı
- Kilitbahir Kalesi
- Aynalı Çarşı
- Namazgah Tabyası
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Bozcaada ve Gökçeada Adaları
- Kazdağları Milli Parkı
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Çanakkale Saat Kulesi
- Çanakkale Deniz Müzesi
- Assos Antik Kenti
Ege Bölgesi

Ilıman bir iklime sahip olan Ege Bölgesi, Türkiye’nin batısında yer alır. Ege Denizi’ne kıyısı olan bu bölge, tarım açısından fazlasıyla zengindir. İncir, zeytin, üzüm ve pamuk gibi ürünler, bu bölgede oldukça fazla üretilir.
Bölgenin en büyük ve en gelişmiş şehri İzmir’dir. Bergama, Efes ve Afrodisias gibi antik kentler, bölgedeki turizmi canlandırır. Kuşadası, Çeşme ve Bodrum gibi sahil kasabalarıyla ünlü olan bölge, deniz turizminin canlı olduğu illere sahiptir.
Ayrıca ulaşım, sanayi ve ticaret açısından da, önemli bir yere ve konuma sahip olan Ege Bölgesi, huzurun ve üretimin bir araya geldiği bir bölgedir.
İzmir
Türkiye’nin en gelişmiş ve Ege Bölgesi’nin en büyük şehirlerinden biri olan İzmir, Ege Denizi’nin kıyısında bulunur ve kültürel, ekonomik ve tarihi açıdan büyük bir önem taşır. Eski adı ile Smyrna olarak bilinir. En dikkat çeken yapıları; Kemeraltı Çarşısı, Agora, Saat Kulesi ve Kadifekale’dir.
İzmir, modern şehir yaşamının yanı sıra, tarihle de iç içedir. Ayrıca Türkiye’nin en büyük limanlarından birine sahiptir. Fuar ve festivalleri ile sosyal yaşam her zaman canlıdır. Ticaret, tarım, sanayi ve turizm fazlasıyla gelişmiştir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Agora Açık Hava Müzesi
- Konak Meydanı ve Saat Kulesi
- Kadifekale
- Asansör
- Kemeraltı Çarşısı
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Şirince Köyü
- Çeşme ve Alaçatı Plajları
- İzmir Körfezi
- Karaburun Yarımadası
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Alsancak ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi
- Sığacık (Seferihisar)
- Efes Antik Kenti
- İzmir Arkeoloji Müzesi
- Bornova ve Karşıyaka Sahilleri
Aydın
Tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Aydın, antik çağlarda büyük bir önem taşımaktaydı. Bunun en büyük sebebi Efes, Nysa, Milet ve Priene gibi antik kentlere ev sahipliği yapmasıdır.
Büyük Menderes Nehri boyunca devam eden verimli topraklara sahiptir. Bu nedenle tarım alanında oldukça gelişmiştir. Pamuk, Zeytin ve İncir üretimiyle dikkat çeken Aydın, Kuşadası ve Didim gibi ilçeleriyle de turizm açısından büyük önem taşır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Tralleis Antik Kenti
- Didim Apollon Tapınağı
- Milet Antik Kenti
- Aydın Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Kuşadası Milli Parkı
- Çine Çayı
- İncir Bahçeleri
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Kuşadası
- Söke
- Nazilli
Muğla
Doğal güzellikleri ve tarihiyle ünlü olan Muğla, Ege Bölgesi’nde yer alır. Eşi benzeri olmayan denizi, mükemmel koyları ve yeşil doğasıyla büyüleyici olan Muğla, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlar.
Bodrum, Fethiye, Marmaris en ünlü ilçeleridir. Burada tarihi kaleler, müzeler ve antik kentler bulunur. Deniz ürünleri ve zeytinyağlı yemekleriyle Ege mutfağını temsil eder. Sıcak iklime ve samimi insanlara sahip olan Muğla, huzurun ve ihtişamın adresidir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Bodrum Kalesi
- Kaunos Antik Kenti
- Knidos Antik Kenti
- Marmaris Kalesi
- Fethiye Amintos Kaya Mezarları
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Ölüdeniz Plajı ve Lagünü
- Saklıkent Kanyonu
- Datça Yarımadası
- Dalyan Nehri ve Caretta Carettalar
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Marmaris Plajları ve Marina
- Bodrum Barlar Sokağı
- Fethiye Ölüdeniz Yamaç Paraşütü
Manisa
Antik çağlardan günümüze kadar uzanan ve köklü bir geçmişi olan Manisa, Ege Bölgesi’nin tarihi ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkar. Spil Dağı Milli Parkı, Mesir Macunu ve Manisa Tarzan’ı efsanesi şehrin sembolü haline gelmiştir.
Tarım açısından gayet verimli olan topraklarında zeytin, üzüm ve çeşitli ürünler yetiştirilir.
Bunun yanı sıra birçok fabrikanın bulunduğu bir üretim yeri haline gelerek, sanayide de geliştiğini gösterir. Hanları, kaleleri ve camileri ile öne çıkan Manisa, zengin bir kültürel mirasa sahiptir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Sardes Antik Kenti
- Muradiye Camii ve Külliyesi
- Manisa Kalesi
- Spil Dağı Kral Yolu
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Spil Dağı Milli Parkı
- Muradiye Şelalesi
- Gördes Baraj Gölü
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Mesir Macunu Festivali (Mart ayı)
- Saruhanlı Kaplıcaları
- Manisa Arkeoloji Müzesi
Uşak
Tarihi ve kültürel değerlere sahip olan Uşak, tarihte Lidya medeniyetine ev sahipliği yapan bir şehirdir. Geçmişi antik çağlara kadar uzanan Uşak, dünyanın bilinen ilk parasının basıldığı yerdir.
Halıları, tekstil ürünleri ve el sanatlarıyla ünlü olan şehir, Uşak Arkeoloji Müzesi ve Blaundus Antik Kenti gibi önemli yerlere de ev sahipliği yapar. Termal kaynaklar açısından zengin olan uşak, turizme de büyük katkılar sağlar.
Hem tarihi hem de tabiatı birlikte sunan Uşak, doğal güzelliklere ve sakin bir atmosfere sahiptir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Blaundus Antik Kenti
- Uşak Arkeoloji Müzesi
- Uşak Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Ulubey Kanyonları
- Banaz Çayı
- Uşak Yaylaları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Geleneksel Halı Dokumacılığı
- Atatürk ve Etnografya Müzesi
Kütahya
İç Ege Bölgesi’nde konumlanan Kütahya, seramik ve çini sanatının merkezidir. Tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir olan Kütahya’da, dünyaca ünlü olan çiniler üretilir.
Birçok tarihi yapıya, kaleye, müzeye ve camiye sahiptir. Bu tarihi yerler sayesinde, her yıl binlerce ziyaretçinin geçmişe yolculuk yapmasına olanak tanır. Roma Dönemi’ne ait önemli miraslar barındıran Aizanoi Antik Kenti, tarihi açıdan büyük önem taşır.
Kütahya da termal kaynaklar açısından önemli olan şehirler arasında yer alır. Kütahya, zengin mutfağı ve geleneksel el sanatlarıyla, Anadolu’nun köklü şehirlerinden biri haline gelmeyi başarmıştır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Kütahya Kalesi
- Germiyan Sokakları
- Aizanoi Antik Kenti
- Kütahya Çini Atölyeleri
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Porsuk Çayı ve Barajı
- Domaniç Ormanları
- Yoncalı Kaplıcaları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Kütahya Arkeoloji Müzesi
- Kütahya Ulu Camii
- Frig Vadisi
Afyonkarahisar
Lezzetli mutfağı ve termal kaynaklarıyla öne çıkan Afyonkarahisar; Frig, Selçuklu, Osmanlı ve Roma uygarlıklarına ev sahipliği yapmasıyla dikkat çeker. Afyon Kalesi, şehrin simgesi haline gelmiştir ve en önemli özelliği yüksek bir kayanın üzerine kurulu olmasıdır.
Kaplıcalara ve şifalı sulara sahip olan Afyon, her yıl binlerce ziyaretçisine sağlık sunar.
Afyon kaymağı, sucuğu ve lokumuyla ünlenen bir şehirdir. Tarihi yapıları, doğal güzellikleri ve müzeleri ile öne çıkan Afyon, sıcak ve samimi bir Anadolu şehridir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Afyon Kalesi
- Ulu Camii
- Zafer Müzesi
- Frig Vadisi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Karahisar Kalesi Çevresi
- Emre Gölü
- Kaplıcalar
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Afyonkarahisar Tarihi Çarşısı
- İscehisar Mermer Atölyeleri
- Sultandağı
İç Anadolu Bölgesi

Türkiye’nin ortasında yer alan İç Anadolu Bölgesi hem geniş hem de yüksek bir plato olmasıyla bilinir. Bu bölgede karasal iklim hakimdir ve kışlar soğuk ve sert geçerken, yazlar sıcak ve kurak geçer. ü
Bu bölge; Konya, Ankara, Kayseri ve Eskişehir gibi önemli ve büyük şehirleri barındırır.
İç Anadolu Bölgesi, tarım ve hayvancılık açısından büyük öneme sahiptir. Bölgede şeker pancarı, buğday ve arpa üretimi yaygın olmakla birlikte, tarihi ve kültürel zenginlikler açısından da dikkat çeker.
Hattuşaş, Kapadokya ve Gordion gibi tarihi yerleriyle, turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir. Türkiye’nin kalbini oluşturan İç Anadolu Bölgesi; sade bir doğaya, üretken bir yapıya ve zengin geçmişe sahiptir.
Ankara
Türkiye’nin başkenti ve ikinci büyük şehri olmasıyla dikkat çeken Ankara, ülkenin kültürel, ekonomik ve siyasi merkezidir. Geniş caddelere ve yeşil alanlara sahip olan Ankara, ayrıca modern yapılarıyla da dikkat çeker.
Şehrin en önemli simgesi, Atatürk’ün anıt mezarı olan Anıtkabir’dir. Osmanlı ve Roma dönemlerine kadar uzanan tarihi ile zengin bir geçmişi vardır.
Üniversiteler, müzeler ve sanat galerileri ile eğitim ve kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Türkiye’nin kalbi olan Ankara hem ekonomi hem de turizm açısından önemli bir yere sahiptir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Anıtkabir
- Roma Hamamı
- Augustus Tapınağı
- Ankara Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Atatürk Orman Çiftliği
- Eymir Gölü
- Mogan Gölü
- Kızılcahamam
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Hamamönü
- CerModern Sanat Merkezi
- Ankara Devlet Opera ve Balesi
Konya
Mevlana Celaleddin Rumi’nin mezarına ev ev sahipliği yapmasından dolayı, tasavvufun merkezi olarak kabul edilen Konya, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Binlerce yerli ve yabancı turisti çeken Mevlana Şeb-i Arus Törenleri her yıl Aralık ayında düzenlenir ve şehrin ekonomisine katkı sağlar.
Selçuklu mimarisinin en önemli örneklerine Konya’da rastlanır. İnce Minerali Medrese, Mevlana Müzesi ve Alaeddin Tepesi ile öne çıkan Konya her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapar. Ayrıca el sanatları ve doğal güzellikleriyle de ünlü olan Konya, ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunar.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Mevlana Müzesi
- Alaaddin Tepesi ve Camii
- İnce Minareli Medrese
- Karatay Medresesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Beyşehir Gölü Milli Parkı
- Sille Köyü
- Meram Bağları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
- Konya Arkeoloji Müzesi
- Sema Törenleri
Kayseri
İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Kayseri, doğal güzellikler ve tarihi açıdan zengin bir şehirdir. Kış turizmi açısından büyük önem taşıyan Erciyes Dağı, kayak severlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri haline gelmiştir.
Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalan hanları, hamamları ve medreseleriyle dikkat çeken Kayseri, İpek Yolu üzerinde bulunur. Gevher Nesibe Tıp Medresesi, Kayseri Kalesi ve Hunat Hatun Külliyesi gibi önem taşıyan, turistik yapılara sahiptir.
Mantısı, pastırması ve sucuğuyla ünlü olan şehir, kültürel mirası ve sanayi gücü ile dikkat çeker.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Kayseri Kalesi
- Hunat Hatun Külliyesi
- Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi
- Erciyes Dağı Eteklerindeki Kültepe Höyüğü
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Erciyes Kayak Merkezi
- Sultan Sazlığı Milli Parkı
- Soğanlı Vadisi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Kapuzbaşı Şelaleleri
- Kayseri Kapalı Çarşı
- Cumhuriyet Meydanı
Eskişehir
Genç nüfusu, kültürel zenginliği ve modern yapısıyla öne çıkan Eskişehir, ev sahipliği yaptığı üniversiteler sebebiyle, her daim dinamik bir şehir olmayı başarmıştır.
Venedik’i andıran Porsuk Çayı, boylu boyunca kafelere ve yürüyüş yollarına sahiptir. Porsuk Çayı’nda yapılan sandal gezileri, turistlerin en çok ilgisini çeken etkinlikler arasında yer alır. Ayrıca gece hayatı canlı olan Eskişehir, eğlence mekanları açısından da oldukça zengindir.
Şehrin en çok ziyaret edilen yerleri; Balmumu Heykeller Müzesi ve Sazova Bilim, Odunpazarı Evleri, Sanat ve Kültür Parkıdır. Sanat galerileri, haraketli sosyal yaşamı ve festivalleriyle öne çıkan Eskişehir, Türkiye’nin en çok sevilen ve ziyaret edilen şehirleri arasında yer alır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Odunpazarı Evleri
- Eskişehir Arkeoloji Müzesi
- Kurşunlu Camii ve Külliyesi
- Porsuk Çayı ve Köprüleri
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Porsuk Çayı ve Botanik Park
- Sazova Parkı
- Kent Ormanı
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Balmumu Müzesi
- Espark Alışveriş Merkezi
- Meşelik Parkı
Sivas
Köklü bir tarihe ve kültürel mirasa sahip olan Sivas, Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait; medrese, han ve camiler barındırır. En önemli yapıları arasında; Atatürk Kongre Binası, Çifte Minareli Medrese ve Buruciye Medresesi bulunur.
Türkiye Cumhuriyeti için önemli bir dönüm noktası olan Sivas Kongresi, 1919 yılında bu şehirde yapılmıştır.
Doğal güzellikleriyle de zengin olan şehirde; Gürün Gökpınar Gölü, Kangal Balıklı Kaplıca ve Yıldız Dağları görülmeye değer, eşsiz güzellikte olan değerlerden bazılarıdır. Kış dönemlerini soğuk geçiren şehir, tarih ve doğa tutkunları için görülmeye değer şehirler arasında yer alır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Sivas Kalesi
- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (UNESCO)
- Gök Medrese
- Buruciye Medresesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Kangal Balıklı Kaplıca
- Gürün Karagöl Tabiat Parkı
- Sızır Şelalesi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Sivas Kongre Binası
- Sivas Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Çifte Minareli Medrese
Niğde
Antik dönemlerden günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Niğde, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkar. Niğde Kalesi, Tyana Antik Kenti ve Gümüşler Manastırı şehrin en önemli tarihi değerleridir.
Dağcılık ve doğa sporlarıyla uğraşan kişiler için uygun bir alan olan Aladağlar Milli Parkı, her sene birçok sporcuyu ağırlayarak bu eşsiz deneyimi yaşamalarına olanak sağlar. Bölge ekonomisi açısından tarım ve hayvancılık da büyük bir öneme sahiptir.
Sakinlik ve huzur arayan ziyaretçilerin, gezip görmesi gereken şehirler arasında yer alır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Niğde Kalesi
- Ak Medrese
- Alaaddin Camii
- Eski Kiliseler ve Taşhan
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Aladağlar Milli Parkı
- Niğde Çamardı Yaylaları
- Gümüşler Manastırı
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Bor Kaplıcaları
- Niğde Müzesi
- Niğde Evleri
Kırıkkale
Ankara’ya yakın olmasıyla dikkat çeken Kırıkkale, silah fabrikaları ve savunma sanayisi açısından hızla gelişmesiyle kendini tanıtır. Bu alandaki tarihi mirası yansıtan Kırıkkale Silah Sanayi Müzesi, birçok ziyaretçiye her sene kapılarını aralar.
Şehre doğal güzelliği ve yaşam kaynağını Kızılırmak Nehri verir. Kültürel zenginlikleri arasında Hasandede Camii ve Türbesi bulunur. Ekonominin temelini tarım ve sanayi oluşturur.
Sakin bir yaşama ve her geçen gün gelişen şehir yapısına sahip olan Kırıkkale, ekonomik ve kültürel açıdan büyük önem taşır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Hacılar Höyüğü
- Kırıkkale Kalesi (Eski Kale)
- Üçpınar Köyü Tarihi Evleri
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Delice Çayı ve Kanyonları
- Seyfe Gölü Milli Parkı
- Bahşılı Ormanları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Makine ve Kimya Endüstrisi Müzesi
- Tarihi Camiler ve Türbeler
Karaman
Türkçenin resmi dil olarak ilan edildiği şehir sıfatıyla bilinen Karaman, Anadolu’da büyük önem taşıyan kültürel mirasa sahiptir. Yunus Emre Camii, Karaman Kalesi ve Taşkale Tahıl Ambarları gibi tarihi yapılarıyla dikkat çeker.
Tarım şehir ekonomisi açısından büyük yer tutar. Özellikle Elma ve Buğday üretimiyle ekonomiye katkı sağlanır. Mağara ve vadileriyle dikkat çeken Karaman, doğasever kişilerce keşfedilmesi gereken yerler arasında yer alır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Karaman Kalesi
- İncesu Mağarası
- Ermenek Vadisi ve Baraj Gölü
- Fisandon Kilise Camii
- Hatuniye Medresesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Ermenek Barajı
- Zeyve Pazarı
- Manazan Mağaraları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Tartan Konağı
- Karaman Müzesi
Aksaray
İpek Yolu üzerinde bulunan Aksaray, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan şehirler arasında yer alır. Selçuklu döneminden kalan birçok cami, han ve kervansaraya ev sahipliği yapar. En önemli yapıları arasında yer alan Sultanhanı Kervansarayı, görülmeye değer yerlerin başında gelir.
Aksaray, Kapadokya bölgesinin parçası olarak kabul edildiğinden dolayı, Ihlara Vadisi gibi doğa güzelliklerine de ev sahipliği yapar. Dağcılık ve doğa yürüyüşleri için Hasan Dağı, tercih edilir.
Geçimin tarım ve hayvancılık üzerine olduğu şehirde, huzurlu bir yaşam sürmek mümkündür.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Ihlara Vadisi
- Selime Katedrali ve Peribacaları
- Sultan Han
- Aksaray Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Tuz Gölü
- Hasan Dağı
- Ziga Kaplıcaları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Somuncu Baba Türbesi
- Eğri Minare (Kızıl Minare)
Çankırı
Tarihi Hititlere kadar uzanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çankırı; Buğday Pazarı Medresesi, Çankırı Kalesi ve Taş Mescit gibi yapıları ile dikkat çeker. Tuz mağarası sağlık konusunda çok fazla ziyaret edilen yerler arasında bulunur.
Bunun yanı sıra doğa sporları ve kış turizmi açısından Ilgaz Dağı, büyük bir öneme sahiptir. Şehir ekonomisi, tarım ve hayvancılık ile sağlanır. Çankırı, sakin bir yaşama sahip, keşfedilmeyi bekleyen şehirlerden biridir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Çankırı Kalesi
- Sultan Süleyman Camii
- Çankırı Saat Kulesi
- Çamaşırhane Müzesi
- Çankırı Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Tuz Mağarası
- Ilgaz Dağı Milli Parkı
- Alpsarı Göleti
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Termal Oteller
- Çankırı Evleri
Kırşehir
Halk ozanı Neşet Ertaş’ın memleketi olmasıyla tanınan Kırşehir, tarihi ve kültürel miraslarıyla öne çıkar. Ayrıca Ahilik Teşkilatı’nın kurucusu Ahi Evran’da şehrin sembolü haline gelen isimlerden biridir.
Şehrin tarihi kimliğini yansıtan yapılar, Ahi Evren Külliyesi ve Cacabey Medresesi olarak bilinir. Termal kaynaklar açısından da zengin olan Kırşehir, sıcak insanları, müzeleri ve türküleriyle ziyaretçilerine huzurlu bir atmosfer sunar.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Ahi Evran Camii ve Türbesi
- Cacabey Medresesi
- Kırşehir Kalesi
- Mucur Höyüğü
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Hacıbektaş Vadisi
- Kaman Çayı
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Hacıbektaş Veli Müzesi
- Sarımsaklı Höyük
- Kırşehir Çiçekliği
Çorum
Hititlere başkentlik yapmış olan Hattuşa Antik Kenti’nin bulunduğu Çorum, Karadeniz Bölgesi’nin iç kesiminde bulunur. Hattuşa Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Önemli bir yere sahip olması nedeniyle, bölgedeki en önemli turistik değerdir.
Bunun yanı sıra; Boğazkale, Yazlıkaya ve Alacahöyük gibi arkeolojik değerlere sahip olan alanlar da büyük değere sahiptir. Birçok yerli ve yabancı turist tarafından, sıklıkla ziyaret edilir.
Çorum leblebisiyle meşhurdur ve şehrin simgesi haline gelmiştir. Anadolu’nun köklü medeniyet izlerine sahip olan Çorum, müzeleri ve doğal güzelliğiyle dikkat çeker.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Hattuşaş Antik Kenti (UNESCO Dünya Mirası)
- Alacahöyük Ören Yeri
- Çorum Saat Kulesi
- Çorum Ulu Camii
- Veli Paşa Hanı
- Çorum Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- İncesu Kanyonu
- Sıklık Tabiat Parkı
- Karayanık ve Kızılcaoluk Şelalesi
- İskilip Yaylaları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Koyunbaba Köprüsü
- Laçin Kaplıkaya Anıtsal Kaya Mezarı
Nevşehir
Tarihi Hititlere kadar uzanan Nevşehir, Kapadokya’nın merkezi olarak bilinir. Dünya çapında büyük bir üne sahip olan Nevşehir, yer altı şehirleri, peri bacaları ve kaya oyma kiliseleriyle ünlüdür.
Tarihi, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan Nevşehir, Damat İbrahim Paşa’nın yaptırmış olduğu yapılar ve külliye sayesinde gelişmiştir. Şehrin en önemli turistik yerleri; Ürgüp, Göreme, Uçhisar ve Avanos’tur.
Yerli ve yabancı turistler balon turları yaparak, bölgeyi havadan kuşbakışı izleme fırsatı bulur. Açık hava müzesi niteliği taşıyan Nevşehir, doğa ve tarih severlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken şehirler arasında yer alır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Göreme Açık Hava Müzesi (UNESCO)
- Üç Güzeller
- Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi ve Müzesi
- Derinkuyu Yeraltı Şehri
- Nevşehir Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Paşabağ Vadisi
- Ihlara Vadisi
- Zelve Açıkhava Müzesi
- Avanos
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Balon Turları
- Uçhisar Kalesi
- Temenni Tepesi
- Nevşehir Müzesi
Yozgat
Hititlerden Osmanlı’ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Yozgat, doğal güzellikleri ve tarihi geçmişiyle dikkat çeker. Şehrin önemli tarihi yapıları Çapanoğlu Camii ve Büyüknefes Antik Kenti olarak bilinir. Aynı zamanda Yozgat Müzesi, arkeolojik eserleriyle, ziyaretçilerine kapılarını açar.
Doğayla bütünleşerek zaman geçirmek isteyenler için, Yozgat Çamlığı Milli Parkı ve Bozok Yaylası idealdir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Yozgat Saat Kulesi
- Yozgat Müzesi
- Çapanoğlu Camii
- Karslıoğlu Konağı
- Tavium Antik Kenti
- Kerkenes Harabeleri
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Yozgat Çamlığı Milli Parkı
- Kazankaya Kanyonu
- Akdağmadeni Ormanları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Termal Kaplıcalar
- Şebekpınarı Piknik Alanı
Karadeniz Bölgesi

Türkiye’nin kuzeyinde yer alan Karadeniz Bölgesi, yağışlı iklime, yeşil ormanlara, yüksek yaylalara ve zengin bitki örtüsüne sahip olmasıyla bilinir. Yağışlı bir iklime sahip olmasından dolayı, yemyeşil ormanlara ve verimli topraklara da sahiptir.
Bölgede mısır, çay ve fındık üretimi oldukça fazladır. Doğal güzellik açısından yaylaları, şelaleleri ve dereleri ile meşhurdur. Birçok şehri ile hem turistik hem de kültürel açıdan zengindir.
Bölgenin kendine has olan müzikleri ve horonu, vazgeçilmez değerler arasında yer alır.
Samsun
Hem tarihi hem de coğrafi olarak önem taşıyan Samsun, tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Bunun nedeni ise, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde, Samsun’a gelerek, Kurtuluş Savaşı’nı başlatmasıdır.
Samsun sıcak insanı, yemyeşil doğası, gelişmiş bir sanayi ve doğal limanı ile dikkat çeken bir şehirdir. Tütün ve mısır yetiştiriciliği ile tarımda öne çıkan şehirler arasında yer alır. En önemli turistik noktaları ise; Atatürk Anıtı, Bandırma Vapuru ve Amisos Tepesidir.
Karadeniz şehri olan Samsun; doğası, kültürü ve tarihi ile görülmeye değerdir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Bandırma Vapuru ve Kurtuluş Yolu
- Amisos Tepesi ve Tümülüsleri
- Gazi Müzesi
- Samsun Saat Kulesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Kabaceviz Şelalaleri
- Ladik Gölü
- Şahinkaya Kanyonu
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Büyük Camii
- Çarşamba Tarihi Köprü ve Bedesten
- Tekkeköy Mağaraları Arkeoloji Vadisi
- Atakum Sahili
- Amisos Tepesi Teleferik
Trabzon
Tarihi ve kültürel açıdan Karadeniz Bölgesi’nin önemli şehirlerinden olan Trabzon, yeşilin ve mavinin birleştiği doğasıyla herkesi kendine hayran bırakır. En önemli turistik yerleri olan; Uzungöl, Ayasofya Müzesi ve Sümela Manastırı’yla dikkat çeker.
Şehrin spor tutkusunun en önemli sembolü Trabzonspor’dur. Tarihi ve kültürü gibi zengin olan mutfağı ile de dikkat çeker. Kuymak, mısır ekmeği ve hamsi en ünlü lezzetleridir. Yörenin insanları misafirperver, sıcakkanlı ve çalışkan olmalarıyla dikkat çeker.
Trabzon her anlamda derin izler barındıran gezilmesi ve görülmesi gereken şehirler arasında yer alır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Sümela Manastırı
- Trabzon Ayasofya Müzesi
- Atatürk Köşkü
- Trabzon Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Uzungöl
- Sera Gölü
- Çal Mağarası
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Boztepe
- Gülbahar Hatun Türbesi
- Zağnos Vadisi ve Zağnos Köprüsü
- Festivaller
Rize
Karadeniz’in doğusunda bulunan ve çay tarlalarıyla ünlü olan Rize, yemyeşil doğasıyla herkesi kendine hayran bırakan bir şehirdir. Türkiye’deki çay üretiminin hemen hemen büyük kısmı burada gerçekleşir.
Bol yağışlı ikliminin yanı sıra, dağları ve yaylaları ile dikkat çeker. Turistik yerlerin başında; Zil Kale, Ayder Yaylası ve Fırtına Deresi gelir. Mısır ekmeğinin, mıhlama ve karalahana çorbasının meşhur olduğu bir mutfağa sahiptir. Şehrin kültürel kimliği açısından horon ve tulum ayrı bir öneme sahiptir.
Karadeniz’in incilerinden biri haline gelen Rize, gelenekleri ve doğasıyla herkesi büyüleyen bir şehirdir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Rize Kalesi
- Zil Kalesi
- Kız Kalesi
- Rize Atatürk Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Ayder Yaylası
- Pokut, Gito, Huser, Sal ve Anzer Yaylaları
- Fırtına Vadisi ve Deresi
- Palovit ve Gelin Tülü Şelaleri
- Kaçkar Dağları Milli Parkı ve Buzul Gölleri
- Maselevat Şelalesi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Rize Ziraat Botanik Bahçesi
- Tarihi Taş Köprüler
- Rize Müzesi
Giresun
Doğal güzelliklerinin yanı sıra fındığı ile de ünlü olan Giresun, Türkiye’nin en kaliteli fındıklarının üretildiği yerdir. Şehir yemyeşil dağları ve tertemiz sahilleri ile dikkat çeker. Giresun Adası, şehrin en önemli yerlerinden biridir. Bunun sebebi tarihi kalıntılara ev sahipliği yapması ve Karadeniz’de yer alan tek ada olmasıdır.
Şehirde en yaygın olan kültür yaylacılıktır. En meşhur yaylaları ise Kümbet ve Bektaş’tır. Mısır ekmeği, Karalahana sarması ve hamsi vazgeçilmez yemekleri arasında yer alır. Tepeden tırnağa her ayrıntısıyla görülmeye değer bir şehirdir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Giresun Kalesi
- Giresun Müzesi
- Seyyid Vakkas Türbesi
- Bedrama, Tirebolu ve Şebinkarahisar Kaleleri
- Meryem Ana Manastırı
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Giresun Adası
- Kümbet, Kulakkaya, Karagöl Yaylaları
- Sis Dağı
- Kuzalan Şelalesi ve Mavi Göl
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Zeytinlik Mahallesi
- Hayvanat Bahçesi
Ordu
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, doğal güzellikleri ve sakinliği ile bilinen Ordu, fındık üretimiyle Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biridir. Temiz plajlara ve uzun bir sahil şeridine sahiptir.
Şehir ve deniz manzarasının en iyi görüldüğü yer Boztepe’dir. Ordu’yu ziyaret edenlerin en çok dikkatini çeken şey ise, şehirde bulunan teleferiktir. Turizm açısından önemli olan yerlerinden bazıları; Yason Burnu, Perşembe Yaylası ve Ulugöl’dür. Mutfak açısından zengin olan Ordu’nun mısır ekmeği, hamsisi ve fasulye diblesi meşhurdur.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Boztepe Teleferik ve Seyir Terası
- Yason Burnu Antik Kenti
- Pasaoğlu Etnografya Müzesi
- Bolaman Kalesi ve Hazinedaroğlu Konağı
- Osman Paşa Şadırvanı
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Perşembe Yaylası
- Aybastı Ormanları
- Kıyı Plajları
- Ohtamiş Şelalesi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Ters Ev
Zonguldak
Taşkömürü denince akla ilk gelen yer olan Zonguldak, Türkiye’deki ilk maden ocaklarının açıldığı ve madencilik mesleğinin başladığı şehirdir. Şehir ekonomisi için madencilik büyük önem taşır.
Madenciliğin yanı sıra doğal güzellikleriyle de meşhur olan Zonguldak; Kapuz Plajı, Filyos Plajı ve Gökgöl Mağarası ile de turistlerin ilgisini çekerek, turizme katkı sağlar. Zonguldak, denizle ormanın iç içe olduğu eşsiz bir şehirdir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Ereğli Kalesi
- Filyos Kalesi ve Antik Kenti
- Cehennemağzı Mağaraları
- Uzun Mehmet Anıtı
- Zonguldak Maden Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Gökgöl Mağarası
- Çayırköy Su Mağarası
- Harmankaya Şelaleleri
- Dirgine Çayı
- Çitdere Tabiat Koruma Alanı ve Kent Ormanı
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Filyos Limanı ve Bazaltı Sütunları
- Zonguldak Deniz Feneri
- Kızılcapınar Baraj Gölü
Kastamonu
Tarihi kültürü ve zenginlikleriyle ünlenen şehirler arasında yer alan Kastamonu, Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir role sahip olmuştur. Şerife Bacı, bu topraklarda yetişmiştir.
Kastamonu, Taşköprü sarımsağı ve pastırmasıyla ünlüdür. Doğa turizmi açısından; Ilgaz Dağları, sahili, kanyon ve yaylaları ile ünlüdür. Şehrin görülmesi gereken ve turizm açısından zengin olan yerleriyse; Liva Paşa Konağı, Kastamonu Kalesi ve Nasrullah Camii’dir.
Kastamonu ahşaptan konakları ve yöresel el sanatları ile de gelenekselliğini koruyan bir şehirdir. Kastamonu, lezzetli mutfağı ve köklü tarihiyle görülmeye değerdir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Kastamonu Kalesi
- Nasrullah Meydanı ve Saat Kulesi
- Kastamonu Etnografya Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Ilgaz Dağı Milli Parkı
- Valla Kanyonu
- Ilıca Şelalesi
- Loç Vadisi
- Horma ve Çatak Kanyonları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- İnebolu Evleri
- Gideros Koyu
- Mahmut Bey Camii
Sinop
Karadeniz Bölgesi’nin kuzey ucunda konumlanan Sinop, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkmış olan sahil kentidir. Türkiye’nin en mutlu şehri olarak bilinen Sinop; Hamsilos Koyu, Sinop Kalesi ve tarihi Cezaevi , İnceburun Feneri gibi yerleriyle sık sık misafir ağırlar.
Karadeniz’deki en doğal limana sahip olan Sinop, huzurlu olması, temiz havası ve sakinliği ile bilinir. En önemli geçim kaynakları balıkçılıktır. Nokul, mısır çorbası ve içli tava gibi yemekleriyle oldukça zengin bir mutfağa sahiptir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Sinop Kalesi ve Tarihi Cezaevi
- İnceburun Feneri
- Diyojen Heykeli
- Sinop Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Hamsilos Tabiat Parkı
- Erfelek Tatlıca Şelaleleri
- İnaltı Mağarası
- Bazalt Kayalıkları ve Babaçay Kanyonu
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Sarıkum Plajı
- Karakum Plajı
- Hamsilos ve Akliman Kıyıları
Bartın
Karadeniz’in batısında yer alan Bartın, tarih kokusuyla ve doğal güzellikleriyle öne çıkar. En ünlü turistik bölgesi olan Amasra, tarihi yapısı, balık restoranları ve tertemiz deniziyle dikkat çeker.
Doğa seven kişiler için ormanları, kıyı şeridi ve dereleri vazgeçilmezdir. Türkiye’deki deniz ulaşımına açık nadir nehirlerden olan Bartın Nehri burada bulunur.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Amasra Kalesi
- Kemere Köprüsü
- Fatih Camii
- Direkli Kaya
- Kuşkayası Yol Anıtı
- Bartın Kent Merkezi Tarihi Evleri
Gezilecek Doğal Alanlar:
- İnkumu Plajı
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Amasra Çekiciler Çarşısı
- Bartın Kent Ormanı
- Safranbolu
Karabük
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan ve Safranbolu ilçesiyle ünlü olan Karabük, Türkiye’nin ilk ağır sanayi tesislerine sahiptir. Sanayi ve tarih açısından önemli olan şehir, Safranbolu evleriyle ünlüdür. Doğal güzellik açısından da zengin olan Karabük’ün, safran bitkisiyle lokumu meşhurdur.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Safranbolu Evleri
- Cinci Han ve Cinci Hamamı
- Köprülü Mehmet Paşa Camii
- İncekaya Su Kemeri
- Hıdırlık Tepesi
- Safranbolu Saat Kulesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Kristal Teras ve Tokatlı Kanyonu
- Bulak Mağarası
- Şeker Kanyonu ve Yenice Ormanları
- Eğriova Göleti
- Baklabostan Şelalesi ve Tabiat Parkları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Yörük Köyü
- Kardemir Demir-Çelik Müzesi
- Karabük Üniversitesi Meydan ve Stadyum
Düzce
1999 yılında il statüsü kazanan Düzce, şelaleleri, ormanları ve yaylaları ile ön plana çıkar. En bilinen doğal alanları; Güzeldere ve Samandere Şelaleleri, Topuk Yaylası ve Efteni Gölü’dür. Karadeniz ve Marmara iklim özelliklerini taşıyan Düzce, aynı zamanda her daim doğal yapısını da korumaktadır.
Sanayi, tarım ve hayvancılık gelişmiş olup, şehrin ekonomisine katkı sağlar.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Konuralp Müzesi ve Konuralp Antik Kenti
- Fakıllı Mağarası
- Ceneviz Kalesi
- Gazi Süleyman Paşa Camii
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Samandere Şelalesi
- Aydınpınar Şelaleleri Tabiat Parkı
- Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı
- Efteni Gölü
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Karaburun Plajı
- Toptepe
- Yaylalar
Doğu Anadolu Bölgesi

Türkiye’nin yüzölçümü olarak en büyük, nüfusu en küçük olan bölgesi Doğu Anadolu Bölgesi’dir. Yüksek dağları, sert iklimi ve geniş platolarıyla bilinir. Bu bölgede kış mevsimi hem uzun hem de çok soğuk geçer.
Türkiye’nin en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı ve en büyük gölü olan Van Gölü bu bölgede yer alır. Bölgede ekonomi tarım ve hayvancılıkla sağlanır. Doğu Anadolu, köklü bir geçmişe sahip ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir bölgedir.
Erzurum
Doğu Anadolu’nun en büyük ve en eski şehirlerinden olan Erzurum, sert iklimi ve yüksek rakımı ile meşhurdur. Bu nedenle kış sporları açısından, olması gereken tüm koşulları sağlar.
Palandöken Kayak Merkezi, kış turizmi açısından oldukça önemlidir. Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese ve Erzurum Kalesi, şehrin tarihi mirasını yansıtan yerlerdir. Mutfak açısından kadayıf dolması ve cağ kebabıyla ünlenmiştir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Çifte Minareli Medrese
- Erzurum Kalesi
- Yakutiye Medresesi
- Üç Kümbetler
- Erzurum Ulu Camii
- Rüstem Paşa Bedesteni(Taşhan)
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Palandöken Dağı
- Tortum Şelalesi ve Gölü
- Narman Peri Bacaları
- Narman Beş Göller
- İspir Yedigöller
- Zökün Gölü ve Yüzen Adalar
- Çoruh Vadisi
- Lake Ahır
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Ata Park Botanik Bahçesi
- Abdurrahman Gazi Türbesi
- Karanlık Kümbet
- Saat Kulesi
- Lala Paşa Camii
Van
Doğu Anadolu’nun en büyük şehirlerinden biri ve en büyük göle sahip olan Van Gölü ile bilinen Van, Urartulardan Osmanlı’ya kadar köklü bir geçmişe sahiptir. Van Gölü’nde bulunan Akdamar Adası ve Kilisesi yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeker. Van Kalesi tarihi miras açısından büyük önem taşır. Van kedisiyle de tanınan şehir, Van kahvaltısıyla da ünlüdür.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Akdamar Kilisesi
- Van Kalesi
- Hoşap Kalesi
- Çavuştepe Antik Kenti
- Van Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Van Gölü
- Muradiye Şelalesi
- Vanadokya
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Van Kedisi Evi
- Van Çarşısı
Ağrı
Adını, Türkiye’nin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’ndan almış bu şehir, aynı zamanda Nuh’un Gemisi’nin karaya oturmuş olduğu yer olarak da bilinir. Hem tarihi hem de doğal güzelliklere sahip olan Ağrı, İshak Paşa Sarayı ile büyük ilgi görür. Bu saray, Doğubayazıt ilçesinde yer alır.
Kış mevsimini çok soğuk ve sert geçiren Ağrı’nın geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. Geleneksel kültürünü en üst seviyede yansıtan bu şehir, keşfedilmeyi bekleyen şehirler arasında gelir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- İshak Paşa Sarayı
- Ahmed-i Hani Türbesi
- Doğubayazıt Kalesi
- Nuh’un Gemisi (Tepesi)
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Ağrı Dağı Milli Parkı
- Ağrı Dağı (Ararat)
- Balık Gölü
- Meteor Çukuru
- Günbuldu Mağaraları ve Buz Mağarası
- Diyadin Kaplıcaları
- Kanyon ve Kudret Köprüsü
Kars
Tarih ve kültürel anlamda zengin olan Kars, sert iklimiyle kış aylarında beyaz bir örtüye bürünerek, olağanüstü manzaralar sunar. Kars’ın en önemli tarihi mirası, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan, Ani Harabeleridir.
Ayrıca Rus mimarisinin imzasını taşıyan taştan binalar, şehre orijinal bir tarihi kimlik kazandırır. Kaşarı ve balı ile meşhur olan şehir, her yıl düzenlenen Doğu Ekspresi ve Kış Festivali ile dikkat çeker.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Ani Antik Kenti
- Kars Kalesi
- Fethiye Camii
- Taş Köprü
- Kümbet Camii
- Kars Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
- Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi
- Peynir Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Çıldır Gölü (kışın buz tutar, atlı kızaklarla gezilebilir)
- Kuyucuk Gölü
- Susuz Şelalesi
- Sarıkamış Kayak Merkezi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Baltık Tarzı Rus Evleri
- Tigron Homents Kilisesi
Elazığ
Eski adıyla Harput diye bilinen Elazığ, kültürel zenginlikleriyle öne çıkar ve köklü bir geçmiş barındırır. Şehrin en önemli tarihi yapısıysa Harput Kalesi’dir. Keban Barajı ile Hazar Gölü, şehrin doğal güzellikleri arasında yer alır.
Elazığ folklor ve türk halk müziği açısından da oldukça zengindir. Özellikle Çayda Çıra oyunu ile tanınan Elazığ, üzüm ve şarap üretimiyle de meşhurdur. Anadolu’da gezip görmeye değer şehirler arasında bulunur.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Harput Kalesi
- Harput Ulu Camii
- Palu Kalesi ve Köprüsü
- Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Hazar Gölü
- Buzluk Mağarası
- Keban Baraj Gölü
- Hazarbaba Kayak Merkezi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Elazığ Botanik Park
- Elazığ Kültür Parkı
Malatya
Kayısısı ile ünlü olan Malatya’nın tarihi Hititler’e kadar uzanır. Bunun yanı sıra birçok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Arslantepe Höyüğü ve Battalgazi gibi tarihi zenginlikler barındıran Malatya, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne Arslantepe ile girmiştir.
Karasal bir iklime sahip olan şehirde, yaz ayları oldukça sıcak, kışları ise soğuk geçer. Meyve yetiştiriciliği şehrin ekonomisi açısından büyük yer tutar. Geleneksel bir mutfağa da sahip olan Malatya, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkar.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Arslantepe Höyüğü (UNESCO listesinde)
- Malatya Müzesi
- Fotoğraf Makinesi Müzesi
- Battalgazi Ulu Camii
- Malatya Kalesi
- Somuncu Baba Türbesi ve Külliyesi
- Beşkonaklar Etnografya Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Levent Vadisi
- Günpınar Şelalesi
- Tohna Kanyonu ve Kudret Havuzu
- Hazar Gölü
Erzincan
Doğal güzellikleri ve zengin geçmişiyle öne çıkan Erzincan, tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla bilinir. Özellikle doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Erzincan; Ergan Dağı Kayak Merkezi, Girlevik Şelalesi ve Munzur Dağları ile bilinir.
Bu şehirde el sanatları ve bakır işlemeciliği, geleneksel bir hal almıştır. Etli yemekleri ve hamur işleriyle, meşhur ve zengin bir mutfağa sahip olan Erzincan, keşfedilmeyi bekleyen bir Anadolu şehridir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Erzincan Müzesi
- Altıntepe Ören Yeri
- Kemah Kalesi
- Abrenk Kilisesi
- Mama Hatun Kervansarayı ve Türbesi
- Kemaliye Taş Yolu ve Taş Evleri
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Girlevik Şelalesi
- Kemaliye Karanlık Kanyon
- Otlukbeli Gölü
- Ekşisu Mesire Alanı
- Ergan Dağı ve Kayak Merkezi
Tunceli
Özgün bir kültüre ve eşsiz doğaya sahip olan Tunceli, eski adıyla Dersim olarak bilinir. En önemli doğal alanları; Munzur Vadisi Milli Parkı ile Munzur Dağları’dır. Nehir ve şelale açısından zengin olan şehir, bitki örtüsüyle de dikkat çeker.
Alev-i Bektaşi kültürünün hâkim olduğu Tunceli, inanç açısından da birçok dine ve mezhebe yer verir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Tunceli Cemevi
- Rabat Kalesi
- İn Delikleri (Derviş Hücreleri)
- Tahar Köprüsü
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Munzur Vadisi Milli Parkı
- Ovacık Yaylası
- Halvori Gözeleri
- Mercan Vadisi ve Deresi
- Çemişgezek
Bingöl
Dağlık yapısı ile dikkat çeken Bingöl, adını barındırdığı birden fazla gölden almıştır. Dağları, kaplıcaları ve yaylaları ile bilinen bu şehir, doğa tutkunlarının vazgeçilmezidir. Yüzen Adalar, şehrin en dikkat çeken doğal güzelliklerindendir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehir, yöresel yemekleri ile de oldukça zengindir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Kral Kızı Kalesi
- Kiğı Kalesi
- Kiğı Camii
- Bingöl Dörtyol Saat Kulesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Yüzen Adalar
- Çır Şelalesi
- Pargasur Şelalesi
- Buban Bacaları
- Zağ Mağaraları
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Hesarek Kayak Merkezi
- Horhor Kaplıcası
Iğdır
Üç ülkeye sınırı olan Iğdır, Ağrı Dağı’nın eteklerine konumlanmıştır. Düz ve verimli topraklara sahip olması nedeniyle tarıma oldukça elverişlidir ve bu bölgede tarım gelişmiştir. Pamuk, şeker pancarı ve pamuk üretimiyle dikkat çeken Iğdır, ılıman bir iklime sahiptir.
Tarihi zenginlikleri ve birden çok kültürü barındıran bu şehirde farklı kültürlere sahip olan insanlar, barış içerisinde hep birlikte yaşarlar.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Koçbaşı Mezar Taşları
- Ahura Harabeleri
- Iğdır Kalesi
- Şehit Türkler Anıtı ve Müzesi
- Kul Yusuf Kümbeti
- Ejder Kervansarayı
- Karakale Harabesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Ağrı Dağı Milli Parkı
- Meteor Çukuru
- Tuzluca Tuz Mağaraları
- Gökkuşağı Tepeleri
- İrem Bağları
- Aras Nehri
Ardahan
Gürcistan sınırında konumlanan Ardahan, yüksek rakım ve sert bir iklime sahiptir. Kış aylarında beyaza bürünür ve görenleri büyüler.
Çıldır Gölü, şehir için büyük bir öneme sahiptir. Her sene, kışın donan göl üzerinde atlı kızak gezileri yapılır. Yaz aylarında ise temiz havası, yaylaları ve yeşil doğasıyla adeta huzur verir. Şehrin ekonomisi açısından arıcılık ve hayvancılık büyük öneme sahiptir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Ardahan Kalesi
- Şeytan Kalesi
- Hamşioğlu Rasim Bey Konağı
- Kinzi Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Çıldır Gölü ve Akçakale Adası
- Yalnızçam Kayak Merkezi
- Kura Nehri
- Aktaş Gölü
- Bülbülün Yaylası
- Cemal Tural Tabiat Parkı
- Atatürk Silueti
Güneydoğu Anadolu Bölgesi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, hem tarihi hem de kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir bölgedir. Tarihin eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış aynı zamanda Mezopotamya’nın da bir parçasıdır.
Bölgedeki en önemli ekonomik faaliyet tarım ve hayvancılıktır. Bölgeye en büyük katkılardan birini GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) sağlamıştır. Güçlü bir mutfak kültürüne, tarihi yapılara ve sıcak insanlara sahiptir.
Gaziantep
Tarihi ve mutfağıyla köklü bir geçmişe sahip olan Gaziantep, Hititlerden Osmanlı’ya kadar, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehrin en önemli kültürel değerleri; Mozaik Müzesi ve Zeugma Antik Kenti’dir.
UNESCO tarafından mutfağı tescillenmiş olan bu şehir; kebap, baklava ve yöresel yemekleriyle tüm dünyaya ün salmıştır. Gaziantep sanayi ve ticaretiyle gelişmiş olmasıyla da dikkat çeker.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Gaziantep Kalesi
- Bakırcılar Çarşısı
- Zeugma Mozaik Müzesi
- Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
- Şahinbey Millî Mücadele Müzesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Gaziantep Hayvanat Bahçesi
- Rumkale
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Tahmis Kahvesi
- Elmacı Pazarı
Şanlıurfa
Peygamberler sehri olarak bilinen Şanlıurfa‘nın, Hz. İbrahim’in doğduğu yer olduğuna inanılır. Şehrin en çok ziyaret edilen kutsal yeri, Balıklıgöl’dür. Göbeklitepe, Urfa Kalesi ve Harran Evleri de sıklıkla ziyaret edilen ve turizm açısından oldukça önem taşıyan tarihi yapılardır.
Kebapları, tatlıları ve çiğ köftesiyle meşhur olan mutfağı, eşsiz lezzetler barındırır. Köklü bir tarihe sahip olan şehir, görülmeye değerdir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Balıklıgöl
- Göbeklitepe (UNESCO)
- Harran Evleri
- Urfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
- Urfa Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Gölpınar Gölü
- Halfeti (Fırat Nehri üzerinde, su altında kalan şehir)
- Aynzeliha Gölü
- Tektek Dağları Milli Parkı
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Sıra Gecesi Kültürü
Diyarbakır
Çok sayıda medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır, dünyanın en uzun surları arasında yer alan Sur şehri içindeki, Diyarbakır Surlarına sahiptir. Dicle Nehri kıyısında yer alan Hevsel Bahçeleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunur.
Hanları, camileri ve kiliseleriyle dikkat çeken şehir, zengin bir mutfağa da sahiptir. Özellikle ciğeri ve kadayıfıyla ünlenen bu şehir, canlı müzik kültürüyle de dikkat çeker.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri
- Ulu Camii
- Hasan Paşa Hanı
- Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi
- Ziya Gökalp Müzesi
- St. Giragos Ermeni Kilisesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Hevsel Bahçeleri
- Ongözlü Köprü
- Malabadi Köprüsü
- Eğil Baraj Gölü
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Keçi Burcu
- Sülüklü Han
- Cemil Paşa Konağı
- Meryem Ana Kilisesi
- Dört Ayaklı Minare
Mardin
Geçmişten günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mardin, günümüzde de çok kültürlü yapısıyla dikkat çeker. Bu şehir, geçmişten günümüze kadar Araplar, Kürtler, Süryaniler ve Türkler gibi birçok farklı halkın, bir arada yaşamasına olanak sağlamıştır. Taş evleri ve dar sokakları ile dikkat çeken Mardin, ziyaretçileri kendisine hayran bırakır.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Deyrulzafaran Manastırı
- Kasımiye Medresesi
- Mardin Müzesi
- Zinciriye Medresesi
- Mardin Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Beyazsu Mesire Alanı
- Savur Çayı ve Karasu Çayı
- Kurdise Şelalesi
Diğer Gezilecek Yerler ve Turistik Noktalar:
- Midyat Konuk Evi
- Sabancı Kent Müzesi
Adıyaman
Nemrut Dağı ile ün salan Adıyaman, birçok şehir gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alır. Kommagene Krallığı’na ait büyük heykeller ve tümülüs bu dağın zirvesinde bulunur.
Adıyaman da bazı doğu bölgesi şehirleri gibi, birçok medeniyete ev sahipliği yapan şehirlerdendir. Tütün üretimiyle tanınan şehir, sıcak iklime sahiptir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Nemrut Dağı Milli Parkı (UNESCO)
- Arsemia Antik Kenti
- Karakuş Tümülüsü
- Cendere Köprüsü
- Perre Antik Kenti
- Adıyaman Müzesi
- Şeytan Köprüsü
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Gerger Kanyonu
- Gölbaşı Gölleri Tabiat Parkı
- Atatürk Barajı
Batman
Hızla gelişen bir şehir olan Batman, petrol üretimiyle öne çıkar. Türkiye’deki ilk petrol rafinelerinden biri Batman’da bulunur. Batman, modern bir şehir yapısına sahip olmasının yanı sıra tarihi zenginlikleri de barındırır. Bölgenin en önemli tarihi mirası Hasankeyf’tir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Hasankeyf Yeni Arkeopark Alanı
- Zeynel Bey Türbesi
- Malabadi Köprüsü
- İmam Abdullah Zaviye ve Türbesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Sason Dağları
- Raman Dağı çevresi
- Malabadi Tabiat Parkı
- Batman Çayı ve Çevresi
Siirt
İslami yapıları ve çarşılarıyla öne çıkan Siirt, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Veysel Karani Türbesi ve Ulu Cami en çok ziyaret edilen tarihi mekanları arasında bulunur. Büryan kebabı ve fıstığı ile ünlenen şehrin, mutfağı da oldukça zengindir. Temiz havasıyla doğa yürüyüşleri için de uygun olan Siirt, görülmeye değer bir şehirdir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Siirt Ulu Camii
- Veysel Karani Türbesi
- İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi
- Saat Kulesi
- Erzen Ören Yeri
- Derzin Kalesi
- Kormas Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Botan Çayı ve Kanyonu
- Sağlarca Kaplıcası
- Tillo Kalesi ve Cam Seyir Terası
- Botan Vadisi (tarih ve doğa iç içe)
Kilis
Suriye sınırında bulunan Kilis, Osmanlı döneminden kalma hamam, cami ve konaklarıyla bilinir. Ekonomiye tarım ile katkı sağlayan şehir; zeytin, antep fıstığı ve üzüm yetiştiriciliği ile dikkat çeker. Şehrin mutfağı tatlıları, kebapları ve zeytinyağlıları ile oldukça zengindir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Oylum Höyük
- Ravanda Kalesi
- Şeyh Mansur Türbesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Resul Osman Dağı
Şırnak
Irak ve Suriye ile komşu olan Şırnak, tarih boyunca çok fazla medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehrin en önemli simgesi Cudi Dağı’dır. Bu dağ, dini efsanelerle anılmasından dolayı büyük önem taşır. Bazı inanışlar Nuh’un Gemisi’nin bu dağa oturduğunu iddia eder.
Şehirde halk oyunları, el sanatları ve yöresel müzikler dikkat çeker.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Şırnak Kalesi
- Cizre Ulu Camii
- Cizre Kalesi
- İbrahim Halil Külliyesi
- Zincirli Medrese
- Hezil Kalesi
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Uludere Şelalesi
- Dicle Nehri kıyısı
- Cudi Dağı
- Gabar Dağı
- Nurhak Dağları
- Botan Vadisi Milli Parkı
- Hezil Çayı
- İdil Ovaları
Hakkari
İran ve Irak ile sınırı olan Hakkari; yüksek dağları, buzul gölleri ve yaylaları ile dikkat çeker. Cilo Dağları ve Zap Suyu bölgenin en önemli doğal güzellikleri arasında yer alır. El dokuması kilimleri ve yöresel kıyafetleriyle kültürel zenginliğe sahiptir.
Gezilecek Yerler – Tarihi Mekânlar:
- Kayme Sarayı
- Meydan Medresesi
- Şemdinli Kalesi
- Hakkari Ulu Cami
- Eski Hakkari Mezarlığı
- Dicle Nehri Kıyısındaki Tarihi Köprüler
Gezilecek Doğal Alanlar:
- Sat Gölleri
- Zap Suyu
- Cilo Dağı ve Buzulları
- Hakkari Vadileri
- Güzelkonak Yaylası
- Dicle Nehri Kıyıları
- Şemdinli Ormanları
- Zinav Gölü